Защо начинаещите програмисти са по-добра дългосрочна инвестиция от готовите кадри?

През последните 5 години във Варна се случиха страхотни проекти, развиха се талантливи екипи и ИТ сектора започна да се разширява наравно с този в София и Пловдив. И докато американски компании като Zakari, Wink Software, RaveOS, Thirdwave, BeProduct планират разширяване на офиси и екипи, то други компании вече опипват почвата за физическо присъствие в Морската ни столица. Проектите в цял свят валят един след друг, фирмите искат нови и нови цифрови решения за продажба, анализ и контрол на процесите и ИТ бранша се опитва да разширява своите екипи. Според Мат Лоренсен, основател на ThirdWave: “Инвестицията в човек, който да бъде научен на практиките на една компания е в пъти по-добра от наемането на готов специалист, тъй като първия е по-лоялен, по-отдаден и по обвързан със самата компания от колкото наемника.“

В свят, в който технологиите се развиват с невиждани темпове, нуждата от задълбочено, иновативно и практически насочено ИТ образование е по-важна от всякога. В Advance Academy се стремим да предлагаме програми и курсове, които не само отговарят на настоящите индустриални стандартни, но и предоставят необходимите знания и умения, за да може всеки, който има желание и мотивация да започне своя път в ИТ.

ИТ сферата в България има не само амбицията, но и възможността в следващите 5 години да се превърне в лидер на приходи в българската икономика. Това сочи и най-актуалният доклад на BASSCOM (Българската асоциация на софтуерните компании). За да навлезем по-дълбоко в ИТ сектора и как програмите на Advance Academy са съобразени с изискванията на сектора, поговорихме си с изпълнителни директори и основатели на три водещи ИТ компании и наши важни партньори.

Matt Lorenzen, Founder & COO at Thirdwave – Ex Director of Innovation Hub in Facebook
Dmytro Golovatskyy – CEO, FlexBricks Software
Daniel Pak – Founder at BeProduct.

Кои са най-важните умения, които ИТ специалистите трябва да притежават?

Matt Lorenzen: “На сегашния пазар, специалистите трябва да умеят да се ориентират в сложни проекти и да имат умение да идентифицират и решават проблеми по ефективен начин. Задълбоченото разбиране на различни езици и способността за адаптиране към нови инструменти и технологии също са от съществено значение.“

Dmytro Golovatskyy: “Специалистите трябва да се съсредоточат върху усъвършенстването на уменията си за критично мислене и решаване на проблеми. От съществено значение е също така да могат да работят в гъвката среда и да се адаптират към постоянно променящия се технологичен пейзаж.“

Daniel Pak: “Вярвам, че комбинацията от креативност и аналитично мислене са от решаващо значение. Специалистите трябва да могат да работят в сътрудничество и да имат дълбоко разбиране за потребителското преживяване, за да създават решения, които са едновременно иновативни и функционални.“

Бихте ли споделили малко повече за сътрудничеството си с Advance Academy?

Matt Lorenzen: “От Advance Academy наемаме едни от най-амбицираните и подготвени кадри през последните 2 години. Ние участваме в съставянето на програмите, както и като гост лектори. Bootcamp-овете на Адванс Академи подготвят курсистите за реалната работа и можем да ги включим в проекти от ден 1.”

Dmytro Golovatskyy: “Advance Academy е всичко, от което една ИТ компания има нужда, за да развива екип в България. Кадрите, които вземаме от академията са много добре подготвени и спестяват ресурси, време и излишен стрес.”

Daniel Pak: “В Advance Academy открихме не само партньори, но и приятели. R&D офиса на компанията ни във Варна, расте благодарение на професионалните програми на академията и количеството талантливи кадри, които вадят всяка година.”

Как професионалните програми на Advance Academy съответстват на нуждите и изискванията на ИТ сектора?

Matt Lorenzen: “Програмите на Advance Academy са разработени с голям фокус върху търсенето и нуждите на ИТ сектора, като предлагат балансиран подход, който съчетава теоретични знания с практически опит.“

Dmytro Golovatskyy: “Фокусът на Академията върху предоставянето на практически опит в реална работна среда с Bootcamp-овете в края на всяка програма напълно съответства с очакванията на ИТ компаниите, като гарантира, че курсистите са добре подготвени да се справят с реални предизвикателства.“

Daniel Pak: “Подходът на Advance Academy и техният фокус върху практиката подготвя курсистите им за успех, като им предоставят знания и умения, с които могат да започнат своят път в ИТ сектора.“

Какво ни очаква в ИТ сектора?

Според годишния доклад на БАСКОМ към момента в ИТ сектора в България са заети над 50 000 души, а този брой се очаква да се увеличи с близо 30 000 души до 2026 година, като ще се разкрият и над 34 400 нови работни места за този период.

Търсенето на софтуерни инженери изпреварва с много предлагането и тази тенденция ще се запази. Според годишния доклад на БАСКОМ възможностите, които предоставя Българският ИТ сектор продължават само да се увеличават. Броят на чуждестранни фирми, които инвестират в българския пазар, броят на български ИТ фирми, работните места и заплатите се увеличават всяка година.

Какво означават всички тези данни и факти? Означават, че дори и да сте напълно начинаещи и сега прохождате в света на програмиране, можете да смените вашата професия. Нужно е много желание и отдаденост, като обучението може да отнеме дори година, но с помощта на Advance Academy накрая ще бъдете една от успешните истории.

Advance Academy предоставя една уникална възможност на всеки амбициран и мотивиран човек, да даде старт на кариерата си в най-динамичния сектор, в който възможностите нямат таван.

На 26 септември стартират цялостни професионални програми по програмиране и софтуерно тестване, които може да са началото на кариера в ИТ сектора за много хора. Професионалните програми включват Bootcamp, в който курсистите ще могат да придобият практически опит, работейки по проекти самостоятелно в екипи под ръководството на ментор. Програмите, които ще стартират са 2:

• JavaScript Development – ниво Junior

• Quality Assurance – ниво Junior

Завършвайки успешно някоя от професионалните програми на Advance Academy, курсистите ще са придобили всички необходими знания и умения на един Junior JavaScript Developer или Junior QA специалист, както и Удостоверение за професионално обучение по образец на Министерство на образованието и науката.

За повече информация: www.advanceacademy.bg;

email: office@advanceacademy.bg или на телефон: 0889990030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *